NORRBYSTRÖMMEN   NYHETER   BOKNING/PRIS   DAGBOK   BOENDE   FISKETIPS   KURS & KONFERENS


Norrbyströmmen

Norrbyströmmen är en till större delen anlagd put and take-ström som tar sitt vatten från Motala Ström vid Nääs som ligger mellan sjön Boren och Norrbysjön. Vattnet kommer från Vättern, vilket för det mesta betyder klart, grönskimrande vatten. Strömmen erbjuder ”sightfishing” i ett vackert mellansvenskt kulturlandskap med ängar, åkrar, parksoffor och grusade gångar och ska inspirera till att ta på tweedkavaj istället för Gore tex-jacka vid tjänlig väderlek. Sträckan är ca 700 meter lång och har en fallhöjd på fem meter. De sju poolerna har ett medeldjup på en meter.

Innan Motala Ström byggdes ut lekte lax, öring och harr vid forsarna i Nääs. Forsarna är borta sedan länge. Nu finns här Borensbergs kraftstation och från dammen tas vattnet, en kubikmeter per sekund, till Norrbyströmmen. Stapelfisken är stor regnbåge och målet är att återigen också kunna erbjuda fiske på lax, öring och harr. Vid den översta poolen finns en stuga för vila och övernattning. Fisket upplåts som hyrfiske för upp till 10 spön. Verksamheten bedrivs i samarbete med Tekniska Verken i Linköping som äger kraftverket samt Nääs Kurs och Konferens som ligger granne med Norrbyströmmen.

Historien på Nääs

Det var vid forsarna vid Nääs vaggan stod för den östgötska industrialismen.
Det var här man byggde sina hammarsmedjor, kvarnar och sågverk. Allt drevs med kraften från forsen i Motala Ström. Den kanske mest namnkunnige kvarnägaren var Axel von Fersen, vars kvarn från 1774 ännu står kvar på Nääs och som idag inrymmer Borensbergs Hembygdsmuseum. För hundra år sedan började man producera elektrisk kraft och man byggde på Nääs den första kraftstationen i Motala Ström. Motala Ströms Kraftaktiebolag sålde så småningom till Vattenfall och idag är det Tekniska Verken i Linköping som tagit över.WEBBKAMERA
Vy från lodgen

PARTNERS


Fiskeresor till Skandinavien, Ryssland och Västindien